شله گوشت مشهدی، میراث ملی
شله یا شوله گوشت مشهدی از غذاهای اصیل مشهد و ایران میباشد. تاریخ ابذاع و طبخ آن به دوره قاجار مربوط است. قدمت پخت این غذا در ایران بیشتر از یک قرن است و به عنوان میراث تاریخی ملی و ایرانی ثبت شده است.ترکیبات شله مشهدی حاوی مقدار زیادی مواد مغذی و ریز مغذی ها است. ترکیبات اصلی شوله مشهدی مشابه با آش است و تفاوت اصلی آن ترکیب گوشت قرمز بره یا گوساله است. همچنین ادویه های معطر مانند زنجبیل، هل، دارچین و جوز هندی است که باعث خوش طعم و معطر شدن بیشتر شله مشهدی میشود. در شله مشهدی از انواع حبوبات همچون لوبیا چیتی، ماش، عدس، لوبیا سفید و … استفاده میشود. ترکیب این مواد باعث شده این غذا بسیار لذیذ و محبوب باشد. این غذای محبوب و سنتی مشهدی قابلیت ترکیب شدن با شکر یا نمک را دارد و برای همه سلایق مناسب است.شله مشهدی در بیشتر مناسبت های مذهبی مانند محرم و صفر در دیگ های بزرگ طبخ و به همراه قیمه سرو میشود.
چنگالی، دسری از خطه خراسان
یک دسر خوشمزه و خوش طعم که از دیر باز برای میان وعده ها و بعد از ناهار سرو می شود، دسر چنگالی یا چنگ مالی است. منظور از چنگ مالی همان انگشتان دست است که در گذر زمان به چنگالی تغییر کرده است. این دسر کمک زیادی به هضم غذا میکند و از ترکیبات روغن، نان بیات، شکر یا عسل تهیه میشود. به علت خوش طعم بودن، این دسر به باقی استان ها و شهرها راه یافته و در استان های یاسوج و سیستان از روغن های حیوانی برای طبخ این دسر استفاده میکنند.
آش لخشک، آشی لذیذ و درمانی
در خطه خراسان و مشهد تنوع آش ها بسیار زیاد است، اما آش لخشک علاوه بر مقوی بودن بسیار خاصیت درمانی دارد. این آش از ترکیب سبزی های کوهی و محلی، عدس، رشته، پیاز داغ، سیر داغ، اسفناج و نعناع تهیه میشود. این مواد را ترکیب کنید و نصف روز به آن اجازه دهید در به خوبی پخته و جا بیفتد سپس به همراه نان سنگک یا محلی نوش جان کنید. یکی از تفاوت های این آش با باقی آش ها ترکیب عدس به عنوان تنها حبوبات موجود است.
یتیمچه مشهدی، بدون پروتئین
این غذا از دیرباز در اکثر مناطق ایران طبخ و سرو میشود؛ اما ابداع آن برمیگردد به مشهد و خراسان. یتیمچه مشهدی بدون گوشت طبخ می شود و ترکیبات آن بسیار ساده و در دسترس است. در طبخ یتیمچه مشهدی از لوبیا، عدس، دارچین، زردچوبه، بادمجان، نخود، نمک و فلفل استفاده میشود. برای خوش عطر و بو شدن بیشتر این غذا از گوجه فرنگی ، کشک و نعنا هم استفاده میکنند اما مهم ترین ماده غذایی یتیمچه مشهدی بادمجان این غذاست که بایستی حتما شیرین و گوشتی باشد.
سفارش بهترین غذای ایرانی
- کیفیت عالی
- برنج ایرانی
- بهترین گوشت
- کباب با زغال
- ته دیگ بی نظیر
پلو مخلوط مشهدی، رنگارنگ و خوش طعم
در استان خراسان مانند دیگر استان ها برنج سهم زیادی از رژیم غذایی مردم را تشکیل میدهد. از این رو دستورهای غذایی متفاوتی براس طبخ این ماده غذایی وجود دارد. یکی از ترکیبات بسیار محبوب و خوش طعم برنج، پلو مخلوط مشهدی است که از ترکیب پلو، لوبیا سبز پخته، هویج، پیاز،ادویه های پلویی طبخ میشود. برای تزیین و خوش طعم تر شدن این غذا از گوشت چرخ کرده گاوی و گوسفندی کوفته های قلقلی کوچک تهیه میشود که به اسم شیرین کله گنجشکی مشهور است.
اشکنه کشک یا قروت، منبع کلسیم
ترکیب اصلی اشکنه قروت، کشک ساییده شده به همراه نعناع است. کشک ترکیبات فراوان کلسیم دارد که بسیار برای حفظ استخوان ها مفید و ضروری است. ترکیب اشکنه کشک مانند کله جوش است و از ترکیب پیاز داغ، نعنا، ادویه و مغز گردو یا پسته پودر شده تهیه میشود. این غذا یکی از ده ها غذای سنتی و اصیل خراسانی است و در باقی استان ها بسیار محبوب شده است.
آش ماست، طعم متفاوت مشهدی
مبدا آش ماست خراسان است و از خراسان و مشهد به باقی شهر های ایران راه یافته است. آش ماست مشهدی همان آش ماستی است که در باقی استان ها طبخ میشود با این تفاوت که هر شهر آن را با سلیقه و ادویه های مخصوص به خودش طبخ میکند. در ترکیب آش ماست از لپه، سیر، ماست، پیاز، ادویه، زعفران، نعنا، برگ بو، و سینه مرغ استفاده میشود.
بیشتر بدانید: سفارش بهترین مرغ مشهد
کوکو شیرین، دسری شیرین
اگر شما هم دسرها و پیش غذاهای شیرین را دوست دارید پیشنهاد میکنیم در سفر به مشهد حتما کوکو شیرین را میل کنید. این کوکو از پیش غذاهای اصیل مشهد است که در تمام ایران طرفداران زیادی دارد. در واقع در ترکیب کوکو شیرین از هیچ نوع شکر مضری استفاده نمیشود و شیرینی آن فقط با شیره محلی است که خود خراسانی ها تهیه میکنند. این شیره از گلاب، زعفران، عسل و آب میباشد و زمانی که کوکو سرد شد شیره را بر روی میریزند. ترکیبات اصلی این دسر شامل زعفران، آرد ذرت، سیب زمینی و تخم مرغ میشود.
آش بلغور، ماه رمضان و افطار
این غذای اصیل و مشهدی بیشتر برای افطار در ماه رمضان طبخ میشود زیرا بسیار مقوی و سبک است و منبع ویتامین های مورد نیاز بدن است. ترکیب این آش بسیار شبیه آش ترخینه است ولی به جای شیر از دوغ استفاده میشود.
خورشت قیمه مشهدی، مجلسی و زعفرانی
خورشت قیمه در مشهد مانند قیمه در باقی شهر ها است فقط با این تفاوت که قیمه های مشهدی ادویه های آن شامل زنجبیل، جوز هندی، دارچین و زعفران اعلا است که تاثیر زیادی در خوش عطرو خوش آب و رنگ شدن قیمه مشهدی میشود.
دیزی سنگی، آبگوشت سنگی مشهدی
یکی از انواع ظروف سنتی مشهدی که بسیار پرطرفدار است ظروف سنگی است که در هنگام پخت غذا هیچ املاحی وارد غذا نمیکند. این ظرف های سنگی یکی از سوغات شهر مشهد است که می توانید آن را از منطقه کوهسنگی و دیگر نقاط شهر مشهد تهیه کنید. طبخ آبگوشت در این ظروف بسیار دیزی را خوش طعم و بو میکند و سالم بودن این غذا را چندین برابر میکند.
دیگچه مشهدی، شیرینی اصیل مناسبت های مذهبی
وقتی برای اولین بار نام دیگچه مشهدی را می شنوید شاید احساس کنید که غذایی پر گوشت و چرب است اما دیگچه مشهدی یک دسر یا میان وعده شیرین محسوب میشود. در پخت این غذای قدیمی از موادی مانند گلاب، هل، برنج، شیر، زعفران، شکر،کره و آرد استفاده می شود. پس از ترکیب این مواد و پخت آنها در فر یا تنور می توانید آنها را در قالب های مربعی یا مستطیلی قالب بزنید. این غذا یا بهتر است بگویم شیرینی بر پایه آرد و برنج است و معمولا مشهدی ها آن را در مناسبت های مذهبی همچون محرم و صفر یا ماه رمضان سرو میشود.
شیشلیک، غذایی محبوب در جهان
این غذای اصیل مشهدی شهرت جهانی دارد. در خطه خراسان گوشت قرمز کیفیت بالای دارد و آشپزان مشهدی در طبخ گوشت بسیار ماهر و حرفه ای هستند، از این تمام افرادی که به مشهد سفر میکنند حداقل یکبار کباب کوبیده مشهد را امتحان میکنند. شیشلیک نوعی کباب است که از بهترین قسمت گوشت بره یعنی قسمت راسته بدن گوسفند طبخ می شود و در اکثر رستوران ها با چلو زعفرانی همراه زرشک سرو میشود. برای تهیه شیشلیک خوش طعم و لذیذ گوشت های دنده را از چند ساعت قبل در ترکیب ماست، فلفل و آبلیمو و روغن استراحت میدهند. مبدا شیشلیک خراسان و مشهد است اما امروزه در تمام ایران و در کشورهای همسایه همچون آذربایجان و قفقاز نیز به همین شکل سرو میشود.
رشته پلو، غذای نوروز مشهدی
یکی از رسم های زیبا و قشنگ مشهدی ها در روز سال تحویل پخت و سرو رشته پلو است. مشهدی ها به نیت اینکه در سال جدید رشتهی کارها را در دستشان باشد رشته پلو را در روز اول عید طبخ میکنند. این غذای اصیل مشهدی به سایر نقاط کشور با همین دستور پخت راه یافته است. این غذای اصیل و محبوب از ترکیب گوشت، خرما، زعفران، پیازداغ و کشمش به همراه رشته و برنج تهیه میشود. رشته پلو در کنار مرغ، انواع خورشت یا گوشت قرمز سرو میشود.
مسقطی یا ماقوت مشهدی
یکی از شیرینی های مشهدی که از ترکیب نشاسته ، زعفران، گلاب، خلال پسته و بادام تهیه میشود. این شیرینی در بیشتر مناسبت های محلی و عروسی ها برای پذیرایی از میهمانان تهیه میشود. همچنین یکی از سوغاتی های خوشمزه مشهد شیرینی مسقطی است.
جان کلام
اگر قصد سفر به شهر مشهد دارید، مطمئن هستیم خاطرات خوشی از این شهر سیاحتی زیارتی در جوار حرم امام رضا (ع) برای شما رقم خواهد خورد. همچنین با میل غذاهای سنتی و خوش طعم مشهد به همراه تنوع زیاد غذاهای اصیل مشهدی هیچ وقت از سفر به این شهر پشیمان نخواهید شد. در این مقاله به معرفی سنتی ترین و لذیذترین غذاهای سنتی شهر مشهد پرداختیم. غذاهای سنتی مشهد به علت تنوع زیاد برای هر ذائقه و سلیقهای غذای خوشمزه دارد.
پیشنهاد ما به شما جهت سفارش غذاهای اصیل ایرانی و مشهدی بهترین کترینگ مشهد، سلپز است. کترینگ سلپز علاوه بر کیفیت و قیمت مناسب غذا، جهت راحتی شما سفارش آنلاین در تمام نقاط شهر مشهد را فراهم کرده است. جهت دیدن منو سلپز با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
- یکی از غذاهای مشهدی ثبت شده در میراث ملی را معرفی کنید.
شله یا شوله مشهدی قدمتی بیشتر از یک قرن دارد و نام آن به عنوان یک میراث ملی-تاریخی ثبت شده است. برای تهیه شله مشهدی از مواد غذایی همچون گوشت گاو یا بره، پیاز، لوبیای قرمز، لوبیای سفید، ماش، عدس، بلغور گندم، برنج، فلفل قرمز، فلفل سیاه، هل، زنجبیل، دارچین و جوز هندی استفاده میشود. - دسرهای سنتی شهر مشهد را نام ببرید.
دیگچه، کوکو شیرین ، ماقوت و چنگالی از دسرها و پیش غذاهای سنتی شهر مشهد هستند. - آش های معروف و سنتی شهر مشهد را نام ببرید.
آش بلغور و آش لخشک از آش های سنتی شهر مشهد است که خاصیت های درمانی زیادی دارند.
بیشتر بدانید: طرز تهیه رولت مرغ