در چین، باربکیو بهعنوان بخشی از غذا و فرهنگ اجتماعی عمیقاً جا افتاده است. در حالی که با باربکیوی آمریکایی اشتراکاتی دارد، اما بهواقع هنری جدا و منحصربهفرد است. اگر به غذاهای متنوع و تازه علاقه دارید و از طعم گوشت کبابشده با سسهای لذیذ و سبزیجات تندی چون سیر، یا حتی دل مرغ لذت میبرید، حتماً باید غذاهای کبابی چینی را امتحان کنید.
کباب چینی
در شرق دور، به ویژه در چین، سبک باربیکیو تفاوتهای زیادی دارد. کباب چینی، اصطلاحی کلی در آشپزی کانتونی برای انواع گوشتی است که بر روی آتش یا در فر گردانی کباب میشوند. سسهای مورد استفاده در باربیکیو چینی بسیار غنی و پر طعم هستند و هر نوع گوشت، سس مخصوص به خود را دارد.
در رستورانهای باربیکیو چینی، تنوع پروتئینها بینظیر است. گوشت خوک، اردک، غاز، مرغ و حتی ماهی مرکب، همگی در منو موجودند و به روشهایی مانند کبابی یا کباب روی سیخ، همراه با برنج، سبزیجات بخارپز یا نودل سرخ شده سرو میشوند. معمولاً گوشتهای کبابی روی آتش پخته میشوند و غالباً به جای بشقاب، بر روی سیخ ارائه میگردند.
بیشتر کبابهای چینی به شکل سیخ هستند.
کلمه “کباب کردن” ممکن است تصاویری گوناگون در ذهن ما ایجاد کند. در برزیل، گوشت آهسته و در دمای پایین پخته میشود. در پشت رستوران، دودکش بزرگی دیده میشود و پس از آنکه گوشت نرم و بسیار مرطوب شد، آشپز آن را به تکههای باریک میبرد که چربی درخشان بر سطح آن به چشم میخورد و در نهایت سس باربیکیو بر روی آن ریخته میشود. اما باربیکیو چینی بیشتر به طبخ گوشت روی سیخها اشاره دارد. انواع مختلفی از باربیکیو چینی وجود دارد که بیشتر آنها شامل گوشت و سبزیجات کبابی میشوند. تاریخچه کباب در چین به حدود 1800 سال پیش بازمیگردد، زیرا عشایر به دنبال غذایی بودند که بتوانند سریع آماده کنند و در حال سفر مصرف نمایند.
در حالی که ممکن است برخی از ما با شنیدن کباب به یاد غذاهای ترکی یا خاورمیانهای بیفتیم، چینیها قرنهاست که به این شیوه غذا میخورند. احتمالاً این روش به نتیجه از آوردن سیخ توسط ترکها به سلسله هان از طریق جاده ابریشم بازمیگردد. صرف نظر از اینکه چگونه و چه زمانی کباب کردن گوشت روی سیخ بخشی از فرهنگ چینی شد، استفاده از سیخ برای این نوع غذا ضروری است. مهم نیست چه غذایی سفارش دهید؛ چه گوشت گاو و خوک باشد، ماهی یا سبزیجات، احتمالاً به صورت سیخی سرو خواهد شد.
کباب کردن گوشت احشایی
از همه مهمتر، باربیکیو چینی اساساً معطوف به انواع گوشت است. شکم خوک، مرغ کبابی، گوشت گاو، ماهی و هر نوع پروتئین دیگری فراوان هستند، اما اگر به دنبال یک تجربه اصیل هستید، باید سفری به جهان کمتر شناخته شده اندام داخلی داشته باشید. قلب، مغز، کلیه، تاندون و پوست خوک تنها چند نمونه از این قسمتها هستند. این بخشهای دورریز با همان دقت و طعم بقیه قسمتهای حیوان آماده و سرو میشوند و نمونهای مطلوب از مصرف بدون ضایعات هستند.
ممکن است خوردن دل و قلوه ابتدا دافعه برانگیز به نظر برسد، اما در واقعیت، آنها طعمی لذیذ ارائه میدهند. این گوشتها معمولاً نسبت به سایر قسمتها سفتتر هستند، ولی اگر با ادویهها و سس تند پخته شوند، طعمی بینظیر پیدا میکنند.
در رستورانهای کبابی چینی، گزینههای گیاهی وجود دارد.
خوشبختانه، همه ما گوشتخوار نیستیم. در کباب چینی، تجربهای برای هر نوع سلیقهای وجود دارد. اگر گوشت نمیخورید و یا گوشت چرب و شکم خوک و گاو را ترجیح نمیدهید، انتخابهای گیاهی بسیاری در دسترس شما هستند: از پیازچه و قارچ گرفته تا خیار و سایر گزینههای گیاهی. همچنین، رستورانهای باربیکیو چینی معمولاً حداقل چند نوع توفوی خوشمزه نیز دارند.
اگر گوشتخوار هستید، توصیه میشود چند غذای گیاهی هم امتحان کنید، حداقل برای آزمودن طعمهای متفاوت. توفوی تند و سرخ شده که در دهان آب میشود، طعمی غنی و عمیق به ذائقهتان میبخشد. همچنین، کیک برنج کبابی، بادمجان و حتی سوسیس سویا با دقت و حوصله مزهدار و پخته میشوند، پس اگر نمیخواهید تماماً یک غذای گوشتی میل کنید، همچنان چیزی را از دست نخواهید داد.
چه چیزی کباب چینی رو خاص میکنه؟
کباب چینی ویژگیهای خاصی دارد که آن را از سایر کبابها متمایز میکند:
- سسهای متنوع: استفاده از سسهایی مانند سس سویا، هوی سین، و سرکه برنج به کباب چینی طعمی خاص و متمایز میدهد.
- ماریناد: گوشتها برای مدت طولانی در ترکیبی از سسها و ادویههای خاص مرینت میشوند، که باعث تردی و خوشطعمی آنها میشود.
- تنوع گوشت و مواد: از انواع گوشت مانند مرغ، خوک، و حتی توفو میتوان استفاده کرد که با ذائقه هر فرد سازگار باشد.
- ترکیب با سبزیجات: اغلب با سبزیجاتی مانند پیاز، فلفل دلمهای و قارچ سرو میشود که به رنگ و طعم غذا عمق میبخشد.
- روش پخت سریع: معمولاً روی حرارت بالا و بهصورت سریع پخته میشود، که به حفظ طعم و آبدار بودن گوشت کمک میکند.
این ویژگیها باعث میشود کباب چینی تجربهای خاص و لذیذ باشد.